پاورپوینت تاریخ تمدن و فرهنگ ایران به بررسی تاریخچه تمدن و فرهنگ ایران از دوران پیش از اسلام تا کنون می پردازد. این ارائه شامل اطلاعاتی در مورد پیدایش تمدنهای اولیه، مراحل شکارورزی و کشاورزی، تحول اجتماعی و اقتصادی، و نقش ایران در گسترش کشاورزی و صنعت به مناطق دیگر است. همچنین به تأثیرات فرهنگ ایران بر تمدن های دیگر، مانند انتقال گیاهان و حیوانات به اروپا و چین، و نوآوری های معماری و هنر در دوران مختلف تاریخی پرداخته میشود. آثار باستانی مهم و روش های تعیین قدمت آنها نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
تمدن و فرهنگ ایران قبل از اسلام
پیدایش تمدن
قبل از اینکه تمدن و فرهنگ ایران را مورد بحث قرار دهیم ضروری است بعنوان مقدمه درباره پیدایش مظاهر تمدن جوامع انسانی و سابقه تشکیلات اجتماعی و اقتصادی و علل پیدایش آن توضیحاتی داده شود تا در فصول آینده که درباره مسائل مختلف از قبیل خانواده – افکار مذهبی – طبقه بندیهای اجتماعی – حکومت ، مالکیت، هنر و صنعت و مسائل دیگر بحث می شود سابقه آن برای خوانندگان ارجمند روشن باشد.
انسان برای رسیدن به مراحل عالی تمدن بتدریج مراحل شکار ورزی – کشاورزی – و دورانی که سخن گفتن و نوشتن را آموخته است گذرانیده تا توانسته است سازمانهای اجتماعی و اقتصادی پیش رفته ای بوجود آورد، چون اولین کوشش انسان برای بقاء خود بود بنابراین برای تهیه غذا به جستجو پرداخته و با شکار حیوانات و استفاده از سبزیها و میوه ها، غذای خود را آماده کرده و چون وسائل کافی در اختیار نداشته مجبور بوده است دسته های سه نفری یا بیشتر تشکیل دهد تا بتواند حیوانات را شکار کند و این اولین مرحله همکاری اجتماعی می باشد.
انسان مدتها در این مرحله روزگار گذرانیده و مثل حیوانات زندگی کرده ولی بعدا با کوشش و تدبیر توانسته است خود را به مرحله کشاورزی برساند که دوران آرامش خاطر انسان از لحاظ تهیه غذا می باشد.
اولین قدم انسان در راه تمدن ، ورود از عالم شکارورزی به مرحله کشاورزی است در این دوره است که انسان به زراعت پرداخته و به ساختن خانه و شهر و تشکیل خانواده توجه پیدا کرده است.
از موقعی که انسان در وقت معین در روز به خوردن غذا پرداخته است معلوم می شود هم وضع احتماعی ثابت پیدا کرده و هم غذا باندازه کافی در اختیار داشته و این نتیجه تحول از عالم شکار ورزی به کشاورزی بوده است. معلوم نیست انسان چگونه متوجه امر کشاورزی گردیده و به کاشتن دانه های نباتات پرداخته است ولی این طور بنظر می رسد از هنگامی که انسان دانه هایی را برای غذای خود حمل می کرده پاره ای از آنها در راه به زمین ریخته و سبز شده و از تکرار این حادثه کم کم طریق روئیدن نباتات برای انسان روشن شده است و بعدا خودش این عمل را با پاشیدن دانه در روی زمین تکرار کرده و کاشتن را فرا گرفته است.
انسان پس از اینکه در روی زمین به کشت دانه پرداخت و محصول آن را برداشت نمود نسبت به زمین مورد کشت احساس علاقه کرد و از تعرض دیگران آن را محفوظ داشت و کم کم فکر مالکیت در انسان پیدا شد در دوران گذشته مسئله مالکیت برای انسان کمتر مطرح بوده است و افراد ودسته ها برای ادامه زندگی خود به کمک یکدیگر به شکار می پرداختندو هیچکس خود را مالک چیزی نمی دانست ولی در دوران کشاورزی که مسئله زمین و کشت پیش می آید حس مالکیت نیز بروز می کند.
در دوران کشاورزی انسان بعلت کشت، زرع و اهلی کردن حیوانات بیش از میزان مصرف خود مواد غذایی بدست می آورد و همانطور که از مورچه و زنبور عسل و سنجاب درس پس انداز را آموخته بود به جمع آوری محصول می پردازد.
و از اینجا به فکر مبادله کالا و تجارت افتاد و این اولین قدم انسان است بسوی سودجویی و پریشان خاطری ، روزی که انسان متوجه جمع آوری ثروت و سود جویی گردید آرامش زندگی را از دست داد و پریشان خاطری را بدست آورد و وقتی که مسئله کشاورزی رونق پیدا کرد صاحبان زمین اسرایی را که در جنگها بدست می آورند به کار واداشتند و در کارهای سخت کشاورزی از آنها استفاده کردند. و این مقدمه برده داری و برده فروشی و استفاده از نیروی انسانها گردید.
ملاحظه می شود که انسان پس از ورود به عالم کشاورزی با مالکیت – تجارت سودجویی – برده داری و تجاوز به حقوق دیگران آشنا گردید و از همین دوره است که اختلافات بشری آغاز می شود و مسائل اقتصادی مورد توجه قرار می گیرد و جنگهای بزرگی بین طبقات مختلف و ملل مختلف پیش می آید که هنوز هم ادامه دارد و خواهد داشت.
زراعت که مولد مدنیت است در همان حال که سبب پیدایش مالکیت خصوصی گردیده بردگی را نیز همراه داشته است در اجتماعاتی که با شکار زندگی می کردند بردگی مفهومی نداشت زیرا احتیاج به کار دیگران احساس نمی شد. ترقی کشاورزی و عدم برابری ثروت و قدرت مردم سبب شد که نیرومندان ناتوانان را به خدمت خود بگیرند و هنگامی که بردگی رواج پیدا کرد و سود آن شناخته شد غیر از اسیران جنگی و ضعفا کسانی را هم که از عهده پرداخت وام خود بر نمی آمدند جزء بردگان در آورند. بالنتیجه با توسعه کشاورزی و رواج بردگی تساوی نسبی جامعه های ابتدایی از میان رفت و جای آن را عدم مساوات و اختلافات طبقاتی گرفت.
تعیین قدمت آثار تاریخی
این سوال همیشه پیش می آید که ارقامی که معرف قدمت آثار تاریخی است از کجا به دست آمده و چگونه تشخیص داده اند که یک شی از آثار پنج هزار سال قبل است.
برای تعیین قدمت آثار باستانی از روشهای مختلفی استفاده می شود که به ذکر آنها می پردازیم:
1- چینه شناسی
2-دیرین شناسی
3– روش تبدیل عناصر به یکدیگر و محاسبه عناصر رادیو اکتیویته
4– تجزیه کربن 14
چینه شناسی یا استراتیگرافی :
برای تعیین سن آثار مکشوفه ابتدا لازم است سن و خصوصیات قشر خاک و زمینی که در آن کاوش بعمل آمده است مورد مطالعه قرار گیرد.
به خصوص در موقعی که لایه ها براثر عوامل مختلف دستخوش تغییراتی نشده و بنا بر اصل انطباق به ترتیب قدمت بر روی هم قرار گرفته باشد می تواند در تعیین قدمت آثار تاریخی موثر باشد.
دیرین شناسی یا پالتئولوژی :
بسیاری از جانوران و گیاهان ادوار مختلف به مرور زمان از بین رفته و بقایای بسیاری از آنها در لایه های رسوبی باقی مانده است در جایی که چین خوردگی های در هم مانع تشخیص سن لایه ها می باشد مطالعه سنگواره های مزبور و مقایسه آن ها با سنگواره های نواحی مختلف دیگر و نباتات همزمان می تواند ما را در تعیین قدمت آثار باستانی راهنمایی کند.
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 113
مطالب مرتبط