پاورپوینت عصر طلایی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی درس 12 مطالعات اجتماعی هشتم در قالب 37 اسلاید و با فرمت pptx بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش
بخشی از متن
پس از آنکه اعراب با الهام گرفتن از ایمان پرشور و رهبری کاریزماتیک قلمرو پادشاهی ایران و قسمت زیادی از قلمرو بیزانس را فتح نمودند، امپراتوری گستردهای ایجاد شد که در آن یک دین جهانی یعنی اسلام و یک زبان رسمی یعنی عربی مشترک بود. در مدت زمان کوتاهی مسلمانان تمدنی پویا ساختند که در آن مردم کشورهای فتح شده سهیم بودند. در بنا نهادن تمدن اسلامی سه عامل نقش برجسته ای داشتند. عنصر عربی که دین و زبان مشترک را تأمین می کرد. مؤلفه هلنی که توسط مردم سریانی زبان انتقال داده شد و محدود به فلسفه و علوم طبیعی بود؛ و در نهایت مؤلفه ایرانی که بیشتر از باقی عناصر تنوع داشت و شامل اندیشههای مذهبی، سیاست، مدلهای اداری و دیوانی، ادبیات، علوم و اخلاق بود.
نمودار زمان حکومت سلسله های ایرانی در فاصلۀ قرن 3 تا 5 هجری
این سلسله ها به جز علویان طبرستان، ریشه و تبار ایرانی داشتند.
تأسیس سلسله های ایرانی
ضعف خلافت عباسی پس از یک قرن فرمانروایی
ناتوانی در ادارۀ قلمرو پهناور
ایجاد شرایط مناسب برای تشکیل سلسله های ایرانی
طاهریان
صفاریان
علویان
سامانیان
آل بویه
چگونگی به قدرت رسیدن این سلسله ها و روابط آنها با خلافت عباسیان متفاوت بود.
طاهریان
مؤسس: طاهر ذوالیمینین
به فرمان مأمون خلیفه عباسی به حکومت خراسان منصوب شد.
دارای روابطی دوستانه با عباسیان و اظهار وفاداری و فرمانبری نسبت به خلفا
در ادارۀ امور قلمرو خود مستقل بودند و اجازه نمی دادند نمایندگان خلیفه در امور داخلی آنان دخالت کنند.
طاهر بن حسین خزاعی مشهور به طاهر ذوالیمینین، بنیانگذار سلسله طاهری و از سرداران جنگاور عباسی است.
مامون عباسی، تاج و تخت خود را شدیداً مدیون طاهر بود. در زمانی که مامون در برابر سپاه گسترده برادر عیاش و خوشگذرانش «امین»، دست و پا بسته و مقهور بود، طاهر توانست سد رقیب را بشکند و سر برادر را برای برادر ارسال کند. درباره منشا لقب ذوالیمینین، مورخان روایات مختلف آوردهاند. از جمله میتوان به سه روایت زیر توجه کرد.
1. برخی گفتهاند طاهر بن حسن را به این دلیل ذوالیمینین خواندند که گاه به هر دو دست شمشیر میزد؛ چنانچه دست چپش در شمشیر زنی از دست راستش کمتر نبود. به نقلی، وی در جنگ با «علی بن عیسی» (سردار امین عباسی) و به روایتی در کشتن یکی از نامآوران لشگر او، با هر دو دست شمشیر میزد و به این سبب او را ذوالیمینین خواندند.
2. قول دیگر آن است که چون مأمون او را به فتح بغداد یا به اخذ بیعت جهت خلافت خویش نامزد کرد، او را گفت که دست راست تو دست راست من است و دست چپ تو دست راست تو است. تو خود با دست چپ با من بیعت کن و دیگران، با دست راست تو با تو بیعت کنند تا با من بیعت کرده باشند.
3. همچنین گفتهاند طاهر پس از فتح بغداد، آن هنگام که خواست با «امام رضا» -علیهالسلام- به عنوان ولیعهد بیعت کند، با دست چپ بیعت کرد و گفت دست راست من در خراسان در گرو بیعت مأمون است. چون این قضیه را حضرت رضا -علیهالسلام- برای مامون نقل فرمود، مأمون گفت که من دست چپ طاهر را نیز راست (یمین) مینامم تا نقصی در بیعت با علی بن موسی الرضا -علیهالسلام- نباشد. از این رو او را ذوالیمینین خواندند.
این پاورپوینت جذاب، قابل ویرایش بوده و کاملاً منطبق با کتب درسی تهیه و تنظیم شده است.
مناسب برای معلمان جهت تدریس بهتر و دانش آموزان برای یادگیری بهتر
فرمت: پاورپوینت ppt
تعداد اسلاید: 37
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 37
مطالب مرتبط