مقاله نقش سنن و هنجار در جامعه پذیری

این تحقیق در مورد نقش سنن و هنجار در جامعه پذیری می باشد و تلاش شده است پس از بیان سنت های جامعه، نقش آن ها را در پدیده جامعه پذیری بیان نماید.

مقدمه
اجتماعی شدن ای جامعه پذیری اصطلاحی است که توسط جامعه شناسان، روان شناسان اجتماعی و مردم شناسان استفاده می شود و به روندی گفته می شود که در آن شخص در طول حیات خویش هنجارها، عرف ها وارزش های جامعه خویش را یاد می گیرد. از این رو اجتماعی شدن وسیله ای برای استمرار جامعه و فرهنگ است.

انسان یک موجود اجتماعی است و هویت او نیز در اجتماع شکل می گیرد و تقریباً تمامی فعالیت ها و کارکرد های انسان نیز در محور جامعه قرار می گیرد و کمتر فعالیت انسانی را می توان یافت که تاثیر اجتماعی نداشته باشد. بنابراین اجتماع برای انسان بسیار مهم است زیرا با بقای او سروکار دارد.

جوامع مختلف برای این که از کارکرد مناسبی برخوردار باشند و بتوانند به شکل طبیعی به بقای خود ادامه دهند و خود را از خطرات احتمالی که در پیرامون آنهاست مصون بدارند قواعد، ضوابط و خط مشی هایی را تعیین می نماید و افراد زیرمجموعه خود را ملزم به استفاده از آنها می‌کنند. این قواعد و خط مشی ها تحت عنوان قوانین و مقررات، حقوق فردی و اجتماعی، تعیین سلسله مراتب قدرت و ارزش ها و هنجارها و آداب و رسوم و به طور کلی فرهنگ از سوی جامعه برای افراد مشخص می شوند.

بدین ترتیب، یکی از شاخص ها و معیارهای رشد و توسعه یک جامعه میزان تطابق و پیروی افراد آن جامعه از این ضوابط و قواعد است و تعهد و مسئولیت پذیری است که در قبال آنها در خود احساس می کنند. بقاي هر جامعه‌اي منوط به كاركرد چهار خرده نظام فرهنگي، اجتماعي ، سياسي و اقتصادي است. نظام فرهنگي شامل مجموعه عقايد، ارزشها و هنجارهاي فراگيري است كه فضاي جامعه را پر كرده است. نظام اجتماعي كنش و واكنش جمع هاي واقعي با عضويت معين است. بدین ترتیب، باید افراد جامعه خود را ملزم به رعایت این عقاید و ارزش ها بدانند. این مفهوم تحت عنوان جامعه پذیری مورد بحث قرار می گیرد.

جایگاه جامعه‌ پذیری در علوم اجتماعی
جامعه پذیری فرآیندی است که افراد را برای پذیرش هنجارها، ارزش ها و قواعد تعیین شده و زندگی گروهی آماده می سازد و از طریق آن فرهنگ و الگوهای فرهنگی انتقال می یابد و از این طریق جامعه به بقای خود ادامه می دهد. به عبارت دیگر، تمام جوامع برای ایجاد یکپارچگی و اتحاد در بین اعضای خود ارزشها، هنجارها، نمادها و آداب و رسومی را ایجاد می نماید که آن را تحت عنوان فرهنگ می شناسند.

فرهنگ غریزی نیست و افراد در طول زندگی خود از طریق مشاهده و تجربه آن را فرامی گیرند از سوی دیگر، هر فردی در جامعه دارای نقش خاص خود است. یک نفر نقش پزشک، نفر دیگر نقش معلم، نقش شهردار، نقش مدیر، نقش راننده  و نقش های مختلفی را ایفا می کند و بنابراین از هر کس براساس نقشی که در جامعه ایفا می کند، انتظارات متفاوتی نیز به عمل می آید. اگر فردی جامعه پذیری نداشته باشد، انتظاری که براساس نقش از وی خواسته می شود را نمی تواند به درستی برآورده سازد.

اگرچه مفهوم «جامعه‌پذیری» قدمت زیادی ندارد، ولی در چندین رشته از رشته‌های علوم اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. انسان‌شناسان، روان‌شناسان، جامعه‌شناسان، دانشمندان علوم ارتباطات و محققان علوم سیاسی هر کدام روند جامعه‌پذیری را از دیدگاه خود پی‌گیری کرده‌اند.

فهرست مطالب
مقدمه
جایگاه جامعه‌پذیری در علوم اجتماعی
الف. دیدگاه انسان‌شناسان
ب. دیدگاه روان‌شناسان
ج. دیدگاه جامعه‌شناسان
جامعه پذیری در خانواده ایرانی
نقش دین در جامعه پذیری
هنجارها و ارزش هاي اجتماعي
هنجار (norm )
ويژگي هاي هنجار
عواملي كه موجب پيروي از هنجارها مي شود
ارزش و هنجارهای اجتماعی
تنوع و دگر گونی ارزشهای اجتماعی
دسته بندی ارزشهای اجتماعی
کنش متقابل اعضای جامعه و ارزشهای اجتماعی
سر پیچی از ارزشهای اجتماعی
رابطه ارزش ها و هنجار ها
منابع


فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 28

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط