سینوزیت‏

سینوزیت

بر خلاف تصور عمومى که سردرد را غالباً نشانه سینوزیت مى‏دانند، سینوزیت درصد بسیار کمى از علل سردرد را تشکیل مى‏دهد. با وجود آن که بسیارى از محققان مدعى هستند که سینوزیت در کودکان شایع است ولى کودکان کمتر از سردرد شکایت مى‏کنند. از مشخصات سردرد سینوزیت حاد این است که درد در ناحیه سینوس بیمار متمرکز است ولى در سینوزیت مزمن درد در ناحیه پیشانى است، هر چند که درد سینوزیت اسفنوئید ممکن است در ناحیه پشت چشمها یا فرق سر باشد.

از ورم مزمن این مرض میکروب جذب شده و انسان مریض مى‏شود. و در غشاى‏ اندرونى مخاطى بینى میکروبها جمع مى‏شود و درد خفیفى در چشمها و در سر احساس مى‏شود. و از بینى آبهاى غلیظ ملتهب خارج مى‏شود و غشاى اندرونى بینى سرخ و متورم مى‏شود.

صبحها بعد از خواب نیز رطوبت خارج مى‏شود و اگر این رطوبت بر گلو افتد گلودرد و سرفه نیز بوجود مى‏آید. و بعضى وقتها این رطوبت داخل بدن رفته و مرض آپاندیس و عرق النساء نیز بوجود مى‏آید.

این مرض بیشتر از زکام و نزله پیدا مى‏شود. اگر مریض قبض داشته باشد، اسهال بگیرد و در صورت درد قرصهاى مسکن بخورد.

بخار منتول را در پارافین مخلوط کرده ۱%، در بینى بچکانند. مریض را در هواى صاف و تازه بگذارند و پیاده روى در باغ نیز نافع مى‏باشد. اگر سوراخ بینى در این مرض بسته شود بایستى عمل جراحى کرد.

غذاى لطیف و زود هضم و مقوى ضرورى مى‏باشد استعمال عرق ماء اللحم نیز نافع مى‏باشد.

در علاج حدیث اگر این مرض از میکروب نیوموکاکسى یا سپتوکاکسى باشد ادویه سولفاناماید داده و در حالت تب قرص سولفامزاتین داده مى‏شود.

این روزها در علاج حدیث داروهاى کورتیزن با ضد حساسیت بطور فشار داخل بینى یا قطره چکان در این امراض خیلى مفید شناخته شده است نیز به طور علاج تبخیر تنتور بنزوئین کوبا اکالیپتوس با منتول خیلى مفید مى‏باشد. نیز دواهاى ضد حساسیت به طور قرص و قطره بهترین علاج این مرض است.

انواع سینوزیت:

سینوزیت میکروبى، سینوزیت آلرژیک.

نشانه‏هاى سینوزیت میکروبى: احساس درد شدید در پیشانى، آمدن چرک از بینى و گلو، تب و اگر گونه‏ها و پیشانى فشار داده شود درد شدیدى احساس مى‏شود.

سینوزیت آلرژیک:  ناشى از حساسیت به عواملى چون باد، خاک، سرما، گرما، دود، بو، عطریات و گلها مى‏باشد.

 نشانه‏هاى آن: عطسه، سردرد، پیشانى درد، آبریزش بینى و گرفتگى بینى مى‏باشد.

در بعضى حالات قرص کورتیزن بر حسب نیاز مریض و قطره و پمپهایى که از ترکیبهاى کورتیزن درست شده است علاج سینوزیت است.

 

علت سینوزیت

 علل سینوزیت بر دو دسته‏اند: عفونتى که بیشتر شایع است و گاهى نیز حساسیت. در واقع این دو علت اغلب با هم بروز مى‏کنند. سینوزیت عفونى، پیامد عفونت حفره بینى است و از نمونه‏هاى ویژه آن سینوزیتى است که ریشه در دندانها دارد. بدین معنا که عفونت دندان گسترش مى‏یابد و پایین سینوس را مى‏شکند. مشخصه این نوع سینوزیت تعفن چرکى است که با نیشتر زدن به خارج کشیده مى‏شود.

 درمان سینوزیت:

درمان سینوزیت عفونى در درجه نخست پزشکى و اغلب مبتنى است بر توأم بودن درمان با آنتى بیوتیکها و درمان ضد احتقان عمومى درمان موضعى به کمک استنشاق گرد از راه بینى است ولى براى جلوگیرى از آسیب دیدن مخاط بینى، نباید این عمل را مدتى طولانى ادامه داد (حد اکثر ۴ تا ۵ روز) در صورت زکام شدید و بسیار دردناک و همراه با تب شدید و احتمال گرفتگى یکى از سینوسها یا در صورت ناکامى درمان پزشکى، پس از بررسى پرتونگارى فقط یک درمان موضعى وجود دارد: چرک زدایى از راه نیشتر زدن یا فتیله گذارى.

نسخه: 

گل نیلوفر ۲۰۰ گرم، گل گاوزبان ۲۰۰ گرم، چوب شیرین بیان پوست کنده ۸۰ گرم، گل سرخ ۱۰۰ گرم، زوفا ۱۰۰ گرم، پوست خشخاش ۱۰۰ گرم، تخم خطمى ۱۰۰ گرم، گل خبازى ۱۰۰ گرم.

ساخت: همه داروها  را در 4000 سى سى آب خیسانده و عرق آن را به مقدار 1000 سى سى حاصل کنند. و با آن 1 کیلوگرم نبات سفید قوام شربت درست کنند که بر حسب دستور 3 گرم سدیم بنزوئیت بر آن اضافه کنند.

خوراک: روزانه ۱۰ گرم صبح و ظهر و شب از آن را مریض بلیسد.

سینوزیت چرکین و حادّ، گریپ و سرماخوردگى‏

بادرنجویه ۲۵ گرم‏

اسطوخدوس ۳۰ گرم‏

مرزنجوش ۲۵ گرم‏

گل ارونه ۲۰ گرم‏

۲۰ گرم در پانصد سى‏سى آب کمى جوشانده قبل از هر غذا دو استکان میل نمایند.

در اصفهان برگ اکالیپتوس و تخم گشنیز و کاه جو پودر کرده و بخور آن را به سر و دماغ مى‏دهند و پس از بخور با پماد ویکس چرب کرده پیشانى را مى‏بندند

نسخه دیگر:

۱-بخور

تخم گشنیز ۲۵۰ گرم، اکالیپتوس ۲۵ گرم، آویشن ۲۵ گرم، بابونه ۲۰ گرم، مرزنجوش ۲۰ گرم، بنفشه ۲۰ گرم، ختمى ۲۰ گرم.

دستور مصرف: هر شب قبل از خواب یک استکان از مخلوط داروها را در یک کاسه آب سرد بجوشانید و به مدت ۱۰ دقیقه زیر چادر بخور دهید.

۲- انفیه عطسه‏آور

بلافاصله بعد از اتمام بخور هر شب به اندازه نوک قاشق چاى‏خورى پودر انفیه را کف دست ریخته و در بینى بکشید تا شروع به عطسه کنید.

۳- قطره بنفشه- بادام:

 پس از اتمام عطسه‏ها در هر سوراخ بینى 1 قطره روغن بنفشه- بادام بچکانید.

۴- شستشو: 

صبح‏ها بعد از خواب مقدارى آب نمک( نمک دریا) ولرم و رقیق استنشاق کنید.

نسخه ای برای بدبویى دهان به علت سینوزیت چرکى‏

مرزنجوش ۵ گرم‏

گل بنفشه ۵ گرم‏

بابونه ۵ گرم‏

سیاه دانه ۱۰ گرم‏

یک قاشق مرباخورى در دو لیوان آب کمى جوشانده گرم‏گرم استنشاق نمایند.

منابع:

۱- کتاب پزشکى در باره بیماریهاى چشم، گوش، دهان، بینى و گلو

 2- کتاب مجربات

۳- صانعى، صفدر، همیشه لاغر و سلامت باشید، 1جلد، حافظ نوین – تهران، چاپ: دوم، 1386

۴- مجموعه پیک شفا

۵- کتاب همیشه لاغر و سلامت باشید