پاورپوینت شهر در معماری اسلامی به بررسی نحوه شکل گیری و ویژگی های شهرهای اسلامی پرداخته است. این پاورپوینت ابتدا به تحلیل اصول حاکم بر بافت شهرهای ایران قبل و بعد از اسلام می پردازد. سپس، عناصر کلیدی شهرهای اسلامی از جمله ارگ، بازار، مسجد جامع و محله های مسکونی را معرفی میکند. همچنین تأثیر فرهنگ و ایدئولوژی اسلامی بر معماری و شهرسازی مورد بررسی قرار گرفته و نقش این اصول در ایجاد وحدت و انسجام فضایی در شهرها توضیح داده شده است. نمونههایی از شهرهای تاریخی مانند اصفهان و تبریز نیز مورد بررسی قرار گرفتهاند.
مقدمه
اصطلاح شهر اسلامی، بیانگر هویت ویژگی فرهنگی اجتماعی و تاریخی خاص ساکنان آن است. فضای کالبدی بیشتر شهرهای اسلامی متاثر از ویژگیهای سرزمینی و جغرافیایی آن می باشد که بیانگر وجود یک روح مشترک در آنها برآمده از مکتب الهی است.
بررسی چگونگی شکلگیری شهرهای اسلامی و ویژگی های آن:
به منظور شناخت و تجزیه و تحلیل روند شکل گیری شهرهای اسلامی و ویژگی های آن لازم است ابتداء به مطالعه اصول حاکم بر بافت و استخوان بندی شهرهای ایرانی بپردازیم.
استخوان بندی شهرهای ایران قبل از اسلام
شهرهای ایران تا قبل از ظهور اسلام، از سه بخش اصلی یعنی شارستان یا شهرستان،کهندژ یا ارگ و پروست یا بخش بیرونی تشکیل میشدند.
اجزاء تشکیل دهنده هریک از بخش های سه گانه مزبور را میتوان به شرح زیرخلاصه کرد:
شارستان یا شهرستان شامل:
گذرهای اصلی که دروازه های شهر را به یکدیگر و به عناصر اصلی شهر مانند بازار، ارگ و غیره متصل می کرد.
کهندژ یا ارگ: مقر حکومتی بوده و معمولاً معبد، آتشکده و تالارهای پذیرایی نیز در آن قرارمی گرفت.
مفصل های ارتباطی: که در تقاطع گذرها ایجاد شده و تقسیمات شهری و محل های را نیز مشخص می کند.
محله های مسکونی: محل زندگی عموم مردم.
جاده ارتباطی: برای ایجاد ارتباط بین شهر با دیگر آبادیها و ولایات.
بنابراین به نظر می رسد که با توجه به عناصر حفاظتی و تدافعی از شهر چون:
خندق، حصار، دروازه ها و دربهای آنها و …، عمده ترین فضای فکری حاکم بر بافت
و ساختار فضایی شهرهای قبل از اسلام، موضوع امنیت و حفظ آن می باشد و این
چنین شکل گیری برفضای مادی بشر خلاصه شده بوده است.
استخوان بندی کلی شهرهای ایران پس از ظهور اسلام
توسعه شهرهای این دوره بر پایه زیرساختها واستخوان بندی ظاهری شهرهای
قبل از اسلام ادامه یافته و همواره سه بخش اصلی و اساسی به صورتی کاملاً مشخص در شهرهای ایران وجود داشته است که بعد از اسلام حفظ شده اند با این تفاوت که با نوعی معنویت ممزوج گردید بطوریکه مسجد آدینه به صورت یکی از ارکان اصلی زندگی شهری و یکی از نشانه های مشخص کننده شهر شد.
شهر اسلامی و یژگی های خاص معماری
معماری در جهان اسلام یکی از بزرگترین جلوههای ظهور یک حقیقت هنری در کالبد مادی بهشمار میرود. از لحاظ تاریخی معماری اولین هنری بهشمار میآید که توانست خود را با مفاهیم اسلامی سازگار نموده، از طرف مسلمانان مورد استقبال قرار گیرد. معماری اسلامی به عنوان یکی از موفقترین شیوههای معماری در تاریخ معماری جهان قابل بازشناسی است. در یک نگاه جامع نگر میتوان پیوستاری ارزشمند و پویا را در بناهای اسلامی بازشناسی کرد که موجب شده تمامی آنها در قالبی واحد با عنوان معماری اسلامی در کنار یکدیگر قرار گیرند.
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 26
مطالب مرتبط